Az ősz íze egy szeletben – házi almás sütemények receptjei

Kevés illat képes úgy betölteni egy konyhát, mint a frissen sült almás süteményé. Meleg, fűszeres, édes és nosztalgikus – pont olyan, mint egy őszi délután, amikor kint hűvös a levegő, de bent a sütő mellett minden otthonos és békés. Az alma a magyar házi sütemények egyik legnépszerűbb alapanyaga, hiszen egész évben elérhető, sokoldalú, és bármilyen formában képes meglepetést okozni.

Az almás süteményeknek van valami időtlen bája. Lehetnek egyszerűek vagy elegánsak, ropogósak vagy omlósak, a lényeg mindig ugyanaz: természetes alapanyagok, szeretettel elkészítve.

Miért szeretjük ennyire az almát a sütésben?

Az alma természetes édessége, savassága és lédússága teszi tökéletessé a süteményekhez. Nemcsak ízt ad, hanem nedvességet is, így a tészta puhább, omlósabb lesz. Az almás sütemények ráadásul jól bírják a másnapot – sőt, gyakran még finomabbak, ha állnak egy napot.
Az alma igazi vitaminbomba: C-vitaminban gazdag, tele van rosttal és antioxidánssal, ami még egy kicsit „mentesíti” a bűntudatot, ha egy szelettel többet eszel a kelleténél.

Most két olyan receptet mutatunk, amelyekkel biztosan sikert aratsz: az egyik egy hagyományos, klasszikus házi almás pite, a másik egy könnyedebb, modern verzió.

Klasszikus házi almás pite – ahogy nagymama sütötte

Hozzávalók (1 közepes tepsihez):

  • 40 dkg finomliszt

  • 20 dkg vaj vagy margarin

  • 10 dkg porcukor

  • 1 csomag sütőpor

  • 2 tojás sárgája

  • 1 dl tejföl

  • csipet só

A töltelékhez:

  • 1,5 kg alma (savanykásabb fajta, pl. Idared vagy Jonagold)

  • 10 dkg cukor (vagy ízlés szerint)

  • 1 teáskanál fahéj

  • 1 evőkanál zsemlemorzsa

  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

  1. A lisztet, sütőport, sót és porcukrot morzsold össze a hideg vajjal. Add hozzá a tojássárgákat és a tejfölt, majd gyúrd gyors mozdulatokkal sima tésztává.

  2. Oszd két részre, és az egyiket nyújtsd ki, majd tedd kivajazott tepsibe.

  3. Az almát reszeld le, és keverd össze a cukorral, fahéjjal és citromhéjjal. Ha túl sok levet enged, egy kevés zsemlemorzsát szórj bele.

  4. Oszlasd el a tölteléket az alsó tésztán, majd fedd be a másik kinyújtott lappal.

  5. Szurkáld meg villával, és süsd 180 °C-on kb. 35–40 percig, amíg aranybarna lesz.

Tálalás:
Langyosan a legfinomabb, egy kanál vaníliás porcukorral meghintve. Ha különlegesebbre vágysz, kínáld vaníliafagylalttal vagy tejszínhabbal – a hideg és meleg kontrasztja mennyei élményt ad.

Karamellás-almás kevert sütemény – modern, könnyed változat

Ez a süti egyszerű, de látványos. A tetején karamellizált almaszeletek sorakoznak, alatta pedig egy puha, fűszeres tészta – ideális kávé vagy tea mellé.

Hozzávalók (20 cm-es kerek formához):

  • 3 nagyobb alma

  • 10 dkg vaj

  • 10 dkg barna cukor

  • 2 tojás

  • 1 dl tej

  • 20 dkg liszt

  • 1 csomag sütőpor

  • 1 teáskanál őrölt fahéj

  • ½ teáskanál gyömbérpor

  • csipet só

Elkészítés:

  1. Az almaszeleteket vajon és 2 evőkanál barna cukorral karamellizáld 3–4 perc alatt, majd tedd félre.

  2. A vajat és a maradék cukrot habosítsd fel, add hozzá a tojásokat, majd a tejet.

  3. A száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, fűszerek, só) keverd össze, majd forgasd a vajas keverékhez.

  4. A karamellizált almákat helyezd a sütőforma aljára, rá a tésztát, és süsd 180 °C-on kb. 35 percig.

  5. Sütés után borítsd ki, hogy az almaszeletek a tetejére kerüljenek.

Tálalás:
A tetejét kenheted vékonyan mézzel, és díszítheted pirított mandulával. Ha elegánsabb tálalásra vágysz, locsold meg sós karamellszósszal és tálald kis desszerttányéron – akár egy kávézóban.

Tippek a tálaláshoz

Az almás sütemények legszebb tulajdonsága, hogy mindig otthonos hangulatot teremtenek. Nem kell túldíszíteni – egy natúr fa tálca, egy kis csipetnyi fahéj a tetején és egy meleg ital mellé tökéletes.
Ha vendégeket vársz, tálald őket kisebb adagokban, vintage porcelánon, és díszítsd friss almaszeletekkel, mentalevéllel vagy porrá őrölt dióval.

Az alma egyszerre idézi a természet frissességét és az otthon biztonságát. És talán ez az oka, hogy egy szelet házi almás sütemény mindig többet ad, mint puszta ízeket – benne van a család, a nyugalom és a természet harmóniája is.

Fotó: freepik

Hasonló cikkek

- Hirdetés -spot_img

FRISS CIKKEK