Kedvem lenne egy ilyen mozgalmat alapítani. Hogy miért is? Először csak pár fotó volt az, ami elgondolkoztatott: egy apró zöld kis oázis milyen üdítően hat az ember kedvére munka közben! Most ne a tavaly kapott sóvirágra gondolj az asztalod csücskében némi gemkapocs társaságában… Ja, hogy nem locsoltad és kipurcant? Ez nem lehet mentség: a japánok legújabb hóbortja az irodában például egy Marimo nevű mohalabda, ami nagyon puha és lágy, akár a  bársony és úgy vigyáznak rá, mint egy kisállatra. Igazán igénytelennek tűnik a kis vizében:

Buenos Aires-ben pedig ilyen megoldásra is bukkanhatunk, ők a mohatakarónak álcázták a szőnyeget, amit kidobásra ítélt anyagokból hoztak össze. Újrahasznosításból és környezettudatosságból jeles!

df1412fcba12a3e65fdb36bba01eda3d

De nyugodtan ültetheted a növényt is az asztalhoz. Vagy az asztal lapjába!

Alacsony költségvetésű zöldítéshez pedig elég lehet egy-két befőttesüveg, vagy üvegpohár, moszat, succulus, moha, békalencse, apró kavicsok, kagylók…

Figyelmetekbe ajánlom még a succulensek népes táborát is. Nem annyira ijesztőek, mint a nevük, és engem teljesen elvarázsolnak a mandalára emlékeztető formájukkal. A SucCult! kertészeti műhely ezeknek a kis pozsgás növényeknek méltó tartót is gyárt, méghozzá természetes anyagból, ami a  könnyített betonhoz hasonlít.

A SucCult! megálmodóinak, Beának és Briginek a növénytartók készítése közben jutott eszükbe, hogy ebből a természetes anyagból egyéb más dekorációs tárgyak is elővarázsolhatók az asztalra, pl. ceruza, toll, -és névjegykártyatartó. Irodai asztalra mohagömb? Miért is ne? És a falra egy igazi ÉLŐképhez mit szólnátok?

Persze egy igazán “zöld kategóriás irodához” nem elég pár növény, és az új építésű bérirodaházaknál már figyelnek a tájolásra, az energiatakarékos megoldásokra. A “Zöld irodát mindenkinek” mozgalomra így talán mégsem lesz szükség… tavaly decemberben például díjazták Európa legzöldebb irodáit. És láss csodát: négy kategóriában is magyarok győztek. Ha  komolyabb iroda növényesítésre adnátok a fejetek, akkor irány a Plantart Törökbálinton, ők igazán értik hogyan kápráztassanak el növényekkel.

A régi építésű épületeknél sajnos nem ilyen rózsás a helyzet, hiszen elsőre igen költségesnek tűnik leválni a központi fűtésről, és átállni a geotermikus fűtésre, vagy megválni a régi, huzatos légkondiktól, a neoncsövektől… De mi az, amit magunk is megtehetünk? Mondjuk külön edénybe gyűjthetjük a papírt a többi, munka során “termelt” szemetünktől (bár ez is csak akkor működik, ha takarítás során ezek nem vegyülnek megint össze). A légkondit nem zúzatjuk maxigázon. Nem nyomtatunk ki minden oldalt. Ha van asztali lámpánk, lecserélhetjük az izzót egy meleg fényű, energiatakarékosra. Biolégszűrőnek pedig ne feledjük a növénykéket!

Zöldülős zendülésre fel!

  • naturahome