Számodra is fontos, hogy otthonod egészséges, környezetbarát és energiatakarékos legyen? Gondoltál már úgy rá mint egy élő szervezetre vagy akár egy emberi testre?

Bizony, egészsége függ a bevitt anyagoktól, a belső szervek egészségétől, jó működésétől és a lélek egyensúlyától. Bár ez egy erős hasonlat és ezért is élek vele, mert egészségünkre általában jobban odafigyelünk, mint környezetünkre.

Sokan ma már biopiacon vásárolunk, táplálék kiegészítőket szedünk, kerüljük a vegyszerek használatát a háztartásban. Időt szánunk rá és nem sajnálunk több pénzt költeni minőségi termékekre, ha egészségünket szolgálja.

Otthonunk is megérdemli ezt a törődést, energia ráfordítást, mert a mi egészségünk, közérzetünk, létünk első sorban a szűk környezetünktől függ. Itt kell megtisztulnunk, feltöltődnünk.

 

Az energia,- környezettudatos és egészséges életterünk alapozása ott kezdődik, hogy megfelelő helyszínt választunk, körültekintő tájolással, az épület kialakítása jól megválasztott anyagokkal és szerkezetekkel, modern technológiák használatával történik. Körültekintőek, tájékozottnak kell lennünk és kézben tartanunk az építés vagy a szerkezeti felújítás folyamatát is, ahogy saját egészségünket sem bízhatjuk teljes mértékben másra. Mindenek előtt ezt kell szem előtt tartani, hiszen a modern kor vívmányai a kényelmünk mellett nem mindig a védelmünket szolgálják.

A korszerű eljárások és anyagok akkor megfelelőek, ha az elsődleges szempont szerint jöttek létre, mármint a környezet és egészség védelmében. Ilyen alapon nem feltétlenül kell megvetnünk a műanyagokat sem, viszont fektessünk hangsúlyt a természetes anyagokra, hiszen ezekkel kell együtt éljünk nap, mint nap. Ugyanaz a recept, mint egy tápláléknál vagy kozmetikai terméknél, azaz ne legyen sok összetevő, de az legyen jó minőségű, friss.

Otthonunk úgy kell védjen bennünket, mint egy élő burok. A külső héj egészségétől függ a belsők épsége. A belső életnek levegőre, tápanyagra van szüksége, ezért a védő héjaknak ezt lehetővé kell tenniük. Nem csomagolhatjuk a házunkat műanyagba annak érdekében, hogy a belső energiákat bent tartsuk, mert megfojtjuk.

A héjaknak úgy kell védeniük bennünket, mint a bőrünk. És hát nap mint nap mi mindent meg kell tennünk érte, hogy egészséges maradjon, hogy megvédjük annak érdekében, hogy védeni tudjon?

A belső kialakításnál apró részleteken múlik, hogy minden téren biztonságos és komfortos legyen az életterünk. Rengeteg mindent figyelembe kell vennünk ennek érdekében, de kellő odafigyeléssel sokat tudunk tenni érte.

Sorozatunk ezt a témát fogja bontogatni a továbbiakban, sok hasznos észrevétellel, anyag és termék ajánlattal.

Buzogány Ildikó, bútor és belsőépítész tervező, tanácsadó

Tanácsot vagy belsőépítészeti tervezést szeretnél valaki olyantól, aki jól ismeri a természetes anyagokat? Írj nekünk bátran!

  • naturahome