Számtalan kalkulációt, érvet és ellenérvet találunk manapság a világhálón böngészve a gazdaságos és környezetkímélő mosogatási eljárásokról. Egyetlen üdvözítő megoldás biztosan nem létezik, amíg élünk és mosogatunk, mindig lesznek mosogatógép ellenes és a mosogatógépet üdvözlő háztartások.

Az Ízes Élet gasztronómiai magazin számításai szerint a mosogatógép vízfogyasztásban és időmegtakarításban megnyerte a nagy csatát, ám a beruházási költség és a poharak csillogása tesztben alul maradt.

Lépjünk eggyel tovább, és kedvezzünk most a mosogatógép rajongóknak! Be kell vallanunk ugyanis, hogy vagyunk néhányan, akiknek már a gépi mosogatás felé billent a mérleg nyelve akár a víztakarékosság, akár a kényelmi szempontok lebegtek is a szemünk előtt.

ID-100220347

Mint minden háztartási géppel, a mosogatógéppel is érdemes kicsit közelebbről megismerkedni, mielőtt kiválasztanánk a számunkra legideálisabb típust. Fontos számba venni, hogy mire és milyen gyakran használjuk majd, milyen edényeket szeretnénk benne mosogatni, mekkora a család. Ha sikerült jól felmérni igényeinket, máris környezettudatosan jártunk el, hiszen egy optimálisan kihasznált gépezettel vizet, energiát és időt spóroltunk.

Gyakori érv a gépi mosogatás ellen, hogy kizárólag agresszív vegyszerekkel érhetjük el a kívánt eredményt, ezek a vegyszerek pedig nem csak a környezetünkre károsak, hanem edényeinket, eszközeinket is tönkre teszik. Valóban előfordul, hogy a műanyag, vagy fából készült tányérok, evőeszközök maradandó elváltozást, felmaródást szenvednek, ami néha a mosogatószer, máskor a extrém forró víz számlájára írható.

Ezekre a balesetekre is vannak már jó receptjeink, melyek között biztosan mindenki talál olyat, amivel könnyen tud azonosulni.

Manapság az üzletekben is találunk már foszfátmentes, vagy öko minősítéssel ellátott mosogatóport, tablettát, sőt fellelhető már olyan mosogató gél is, amely a zöld hatékonyság érdekében cukortenzidek és mosódió kivonat erejét hívja segítségül. Ez utóbbi edényeinkkel is jóval kíméletesebb, mint por alakú társai. Ha igazán elszántak vagyunk, akkor ezen szerek közül is a magyar gyártókét kutatjuk fel. Igen, néha egy kis kutatásra is szükség lehet, hiszen a kisebb gyárak nem mindig képviseltetik magukat termékeikkel a nagyáruházak polcain, biztos sikerre számíthatunk azonban, ha bioboltban, vagy a Hangáknál nézünk körül.

A leggazdaságosabb megoldás a mosogatásban is az otthon gyártott tabletta, vagy porkeverék.

Házi mosogatóporunk szódabikarbónából és nátrum-perkarbonátból áll, melyekkel csupán annyi teendőnk van, hogy egy tetszőleges edényben 3:1 arányban összekeverjük, majd minden mosogatás alkalmával egy evőkanálnyit teszünk a megfelelő tartályba.

7e37e22afc358141df450b303078faa3

Praktikus és egyszerű adagolása miatt sok háztartásban bevált a tabletta, melyet több féle módon is elkészíthetünk, az interneten erre számos receptet találunk. Az egyik legnépszerűbb a citromsav, szódabikarbóna, konyhasó 2:1:1 arányú keverékéből készül. Ebben az esetben csak kicsit van nehezebb dolgunk, mint a porral.

A szilárd összetevőket alaposan homogenizáljuk, egy szórófejes flakon segítségével óvatosan benedvesítjük, de el nem áztatjuk, gumikesztyűs kézzel összegyúrjuk, majd jégkockatartóba helyezve száradni hagyjuk. A így készített kockákkal kezdhetjük is a mosogatást.

ID-10039410

Abban az esetben, ha nem száradnak cseppmentesen a poharaink, az öblítőtartályt is megtölthetjük házilag készített öblítőfolyadékkal. Jól bevált módszer, és talán a legegyszerűbb az ecettel öblítés, de ugyanilyen eredményes, ha citromsav oldatot készítünk. A csillogó poharakat pedig a citromsavoldathoz adott patikai alkohol teszi még tökéletesebbé. Fél liter öblítőszerhez öntsünk egy flakonba 4,5 deciliter vizet, oldunk fel benne 2 evőkanál citromsavat, majd fél deciliter alkohollal rázzuk össze.

A zöld mosogatás elengedhetetlen feltétele végül, hogy csak akkor indítsuk el a gépünket, amikor már kellően telepakoltuk.

  • naturahome