Takarékoskodsz? Valószínűleg első lépésben kicseréled a hagyományos izzókat energiatakarékos kompakt fénycsőre vagy LED izzóra.

Viszont ha tudatosan éled az életed, az otthonodban is, az már energiatudatosság. Ehhez viszont elengedhetetlen az egységbe fogás, ugyanis csak akkor térül meg a takarékossági befektetés, ha rendszerben gondolkodunk.

A különálló fejlesztések, megoldások rossz hatékonysággal működnek. Pl. a homlokzatszigetelés nem optimális, ha korszerűtlenek a nyílászárók, utóbbiak hatékonyságához pedig a megfelelő árnyékolástechnika is szükséges. A jól megválasztott fűtésrendszer hatásfoka alul marad az elvárttól, ha kimarad a födémszigetelés.

Az energiatudatos otthonunk működéséhez szükséges az energiaszükséglet minimalizálása, a lecsökkentett energia optimális előállítása és nem utolsó sorban a mi felhasználói magatartásunk.

Energiaszükségletet minimalizálni egyfelől a megfelelő szigeteléssel tudunk, hogy ott a legkisebb legyen a hőveszteség, ( fahabok, kőzetgyapot-, szalma-, cellulóz-, kender-, fagyapot-, gyapjú szigetelés ) a hűtési energiák, a túlmelegedés csökkentéséhez pedig a körültekintő tájolás, tetőtúlnyúlás és jól megválasztott árnyékolás segít.  Csökkentjük továbbá az energiaszükségletet, ha lehetővé tesszük a friss levegővel való szellőztetést bonyolult szellőző rendszerek beépítése helyett. A természetes fény minél nagyobb arányban való használata nem csak biológia okokból indokolt, nagyban hozzájárul, hogy a nappali energia felvételt minimalizáljuk.

Elektromos berendezéseink körültekintő megválasztásával ugyancsak energia hatékonyak lehetünk. Célszerű a kedvezőbb besorolásút használni, mert az kevesebb energiát fogyaszt, ezáltal nemcsak költségcsökkenést érünk el, hanem a környezetet is kíméljük.

Screen Shot 2015-02-17 at 15.10.52

Második tényező az energiatudatossághoz az optimális energia előállítás, amihez a legkézenfekvőbb út a modern fűtő berendezések választása. Ma már olyan berendezések léteznek, amik 100%-os hatásfokkal működnek. Lehetőség esetén megújuló energiaforrások alkalmazásával az épület energiaellátása a minimumra csökkenthető.

Ugyanúgy körültekintően kell megválasztani és tervezni az épület gépi hűtését és szellőzését is, amennyiben szükség van rá. Korszerű, energiatakarékos hűtőberendezésekkel az eredmény kedvezőbbé tehető.

A világítási rendszerben jelentős energiacsökkentést érhetünk el energiatakarékos izzók alkalmazásával, a világítási rendszer megtervezésével, hogy hol, milyen fény-képeket alkalmazunk, funkció orientáltan a helységekben.

A helyben előállított energiával szintén hozzájárulhatunk az optimalizáláshoz, hiszen a szállítási és az előállítási költségek minimalizálhatók, gondolok itt pl. napkollektorra, napelemre vagy kis szélerőműre.

Mindezeken túlmenően, hogy mennyire vagyunk energiatudatosak, az a szokásainkon, odafigyelésünkön is múlik, vagyis az erre irányuló magatartásunkon.

Erről következő cikkünkben írunk bővebben.

Buzogány Ildikó, bútor és belsőépítész tervező, tanácsadó

Tanácsot vagy belsőépítészeti tervezést szeretnél valaki olyantól, aki jól ismeri a természetes anyagokat? Írj nekünk bátran!

  • naturahome