Előző írásunkban azt taglaltuk, hogy milyen tényezőktől függ az otthonunk energiatudatos volta. Most azt részletezzük, hogy mi emberileg mit tudunk ehhez hozzátenni.

Energiatudatosságunk mércéje a szokásainkon, odafigyelésünkön is múlik.

Hogyan takarékoskodhatunk a vízzel a napi használatkor:

A fürdőszobában:

Általában zuhanyozzunk, hiszen 15 perces zuhanyzás alatt folyamatosan folyó vízzel 35-100l –t használunk, míg kádban fürdéskor min. 100-150l vizet fogyasztunk el egy alkalommal. Ha még zuhanystopot is használunk, akkor 40-70l-el is tisztálkodhatunk kényelmesen. És még ha hozzászámoljuk a meleg víz előállítására fordított energiát, az is számottevő különbség.

Screen Shot 2015-02-17 at 16.01.20

Zuhanyzáskor víztakarékosság mellett szól a kézi zuhany használata is az esőztetők és fejzuhanyokkal szemben. A régi fejzuhanyok 37l/perc átfolyásához képest a víztakarékos újak 10-15l-t használnak el egy perc alatt.

Használjunk termosztátos keverőcsapot a zuhanyzóhoz, kádhoz.

Ha a régi csapokra is perlátort szerelünk, ami levegővel dúsítja a vizet, 30-35% vizet takarítunk meg. Ez utólag is beszerelhető, olcsó eszköz, amelyek stabilizálják a csőben lévő nyomást a levegő és víz ideális arányú keverésével, de még a tisztasági komfort érzet megtartása mellett. A minőségi új csapok mindenikét porlasztóval gyártják ma már.

Fogmosást, borotválkozást, hajmosást ne folyó víz mellett végezzük, mert több litert használunk el akár, néhány deci helyett.

Érdemes lecserélni a régi WC tartályokat takarékosakra, mert 2-3l helyett 10-12l-es fogyasztás öblítésenként igencsak pazarlás.

Felmérések mutatják, hogy tudatos fogyasztással 60-70% -al kevesebb vizet fogyaszthatunk, mint nem takarékosan.

Léteznek olyan speciálisan víztakarékos WC-kézmosó kombinációk, amikben a kézmosó vizét használja fel a WC öblítésre.

Tudatosan válasszunk berendezéseket is.

Konyhában:

Kézzel mosogatásnál csak az öblítést végezzük folyóvízzel, egyébként kétmedencés mosogató egyik medencéjét használjuk mosásra. Kézi mosogatásnál 40, de akár 150l-t is elhasználhatunk naponta.

Ezzel szemben a mosogatógép 10-12l vizet használ egy mosáshoz és ha a víz melegítéséhez felhasznált energiát is beleszámoljuk, akkor is 45-50%-al takarékosabb a kézi mosogatásnál.

Screen Shot 2015-02-17 at 16.50.32

Egy csöpögő, hibás csap 40-120l vizet is tud naponta elpazarolni. Érdemes erre is figyelni.

Tudatosságunkat segíti, ha gondolunk arra, hogy Magyarországon mindenre, még WC öblítésre is ivóvizet használunk, míg más kontinenseken emberek halnak meg naponta a vízhiány miatt.

Hogyan takarékoskodhatunk az elektromos energiával…..

Buzogány Ildikó, bútor és belsőépítész tervező, tanácsadó

Tanácsot vagy belsőépítészeti tervezést szeretnél valaki olyantól, aki jól ismeri a természetes anyagokat? Írj nekünk bátran!

  • naturahome