Káros anyagok egész sorát tartalmazza a háztartások többségében található por az Egyesült Államokban – derült ki egy szerdán közzétett tanulmányból, amelyben a szakemberek 14 szövetségi államban végzett mintegy húsz kutatás eredményeit elemezték. A káros anyagok főleg belélegzéssel vagy a bőrön keresztül kerülhetnek a szervezetbe, és leginkább a padlón játszó kisgyerekek vannak veszélyben.

A vizsgált háztartásokban vett porminta 90 százalékában találtak a kutatók tíz egészségre veszélyes anyagot, közöttük a Kaliforniában 2011-ben rákkeltőnek minősített TDCPP égésgátlót. Ez az anyag gyakran megtalálható a bútorokban, a gyerekek számára készült termékekben és más háztartási cikkekben. A mintákban ezen kívül nem kevesebb, mint  45 olyan molekulát találtak, amelyek egészségkárosítóak lehetnek. Ezek a  PVC-padlóból, kozmetikumokból, testápoló- és tisztítószerekből, bútorokból és építőanyagokból kerültek a könyvespolcokra és az ablakpárkányokra.

GettyImages-465203136

Fotó: Thomas Trutschel / Getty Images Hungary

A műanyagok rugalmasságát növelő DEPH ftálsav is gyakran jelen volt a mintákban. A ftálsavak kozmetikumokban, festékekben, ruhaanyagokban és játékokban találhatók meg, és egészségügyi problémák egész sorát – például gyermekeknél az intelligenciahányados csökkenését vagy légzési nehézségeket okozhatnak.

A következő leggyakoribb kemikáliák a porban a fenol nevű aromás vegyületek és az égésgátlók. Találtak továbbá a textilek, pizzásdobozok és mobiltelefonok gyártásához használt perfluor vegyületeket is. Ezek immunrendszeri, emésztőrendszeri problémákat okozhatnak, illetve zavarhatják a belső elválasztású mirigyek működését.

“A kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy az emberek – mindenekelőtt a gyerekek – naponta találkoznak a porban megtalálható olyan vegyületekkel, amelyek komoly egészségi problémát okozhatnak.”

– mutatott rá Ami Zota, a Washington Egyetem környezeti tudományokkal foglalkozó tanársegéde, az egyik társszerzője.

(MTI)

  • naturahome