A téma kapcsán sokakban a mai napig igen erős sztereotípiák élnek, különböző fogalmakkal és kijelentésekkel társulva: …csak a gond van vele, festegetni kell újra és újra, gyorsan tönkremegy, öregszik, megszürkül, …stb. A fa – mint természetes építőanyag – végigkísérte az emberiség évezredes történetét. Élő, organikus anyag, természetességéből adódó tulajdonságai semmivel sem pótolhatóak. Lélegzik, jól szellőzik, véd az időjárás változó körülményeivel szemben – gondoljunk csak a téli hidegekre vagy a nyári tűző napra.

Manapság a piacon már számos olyan faanyagvédelmi termék kapható, melyek már nemcsak a fa felületi védelmére szolgálnak, hanem mélyimpregnálással behatolnak a szerkezetbe, és lényegében örökös védelmet nyújtanak az elöregedés ellen. Ne féljünk hát faburkolatokat használni környezetünkben, bátran alkalmazzuk ezt az ősidők óta bevált anyagot, hiszen a fa természetessége nem hasonlítható össze semmilyen más, fát utánzó, ámde mesterséges burkolóanyag érzetével.

Ha körbenézünk akár a szomszédos országok, akár az északi népek építészetében, számtalan szép példát találunk a fa homlokzatburkolati felületkialakítására. Vegyük észre, hogy más országok építészeti kultúráiban hány helyen alkalmazzák ezt bátran, félelem nélkül, mintegy evidenciaként. Sok helyen hódolnak akár a fa természetes megszürkülésének is, egyszerűen azért, mert szép!

Ripszám Ági, /építészmérnök/

Fa épület homlokzat

  • naturahome