Tárolóból soha nincs elég! Főleg gyermekszobában nem!

Mibe pakoljuk a játékokat, hová tegyük a mesekönyveket, hogy elérhetők, könnyen kezelhetők és rendben tarthatóak legyenek? A jó választás a vegyes tárolás: fiókos, polcos, nyitott és zárt felváltva, igény szerint.

Néhány alapelvet érdemes követni a végleges választás előtt:

– Ne legyen soha túl sok játék elől, mert zavarja a gyerekeket a játékban. Ő nyilvántartja a dolgait, napok, hetek, akár hónapok múlva is eszébe jut egy-egy régi darab, és megkeresi, előveszi és akkor éppen az az aktuális elől lévő. Ha pedig nem jut eszébe, úgy vagy fölösleges „kacat” vagy nem az életkorának megfelelő.

– Fontos szem előtt tartani, hogy a kedvenc játékok elérhető magasságban kell legyenek a gyerekek számára. Ha kérnie kell, inkább nem játszik vele, ne legyen kiszolgáltatva nekünk.

– Tegyük láthatóvá és érthetővé, hogy minek hol van helye, pl. jelöléssel, felirattal a dobozokon.

– A zseni átlát a saját káoszán, de itt nem mi vagyunk a használók. Még évekig nekünk kell rendet rakni, segítőként persze.

– A házi por semmit nem kímél, és senkit. Ha szabadon vannak a játékok és nem használják őket, akkor csak porfogóként és díszként vannak jelen.

A plüss hegyek, társasjáték dobozok mozdulatlansága jel, hogy zárt tárolóban van a helyük. A tárolók legyenek stabilak, nem borulékonyak, a falhoz támasztott elemeket is rögzíteni kell.

Mindezeket szem előtt tartva már egyszerűbb kialakítani megfelelően a gyermekszobai tárolókat. Lehetőségeinknek a képzeletünk szab határt, hiszen itt legfontosabb a praktikum, ez pedig leleményesen, egyszerű eszközökkel is megoldható.

A tárolást kezdjük lentről felfele, felül a ritkán használt tárgyak legyenek, vagy amit csak nekünk, felnőtteknek kell tudni elérni.

Alulra tegyük a nehezebb tárgyakat tároló fiókokat, célszerűen lehetnek ezek guruló ládák, dobozok, amiket akár játékként is használhatnak a gyerekek.

A fiókok legyenek könnyen kigördíthetőek, biztonságosan csukódóak.

Ideális fiókos tárolásra az ágy alja. Nagy gyerekeknél már magasan is ágyazhatunk és alatta rengeteg minden elfér az ágyneműn, ruhákon kívül is.

A könnyebb apróságok tárolása kosarakkal, zsákokkal is megoldható praktikusan és hangulatosan, ill. ők már kerülhetnek magasabbra és a polcokon is csoportosíthatjuk őket.

Akár játékért, akár játékból, de a bútorokra felmásznak a gyerekek, ezért mindig rögzítsük a bútort a falhoz előreborulás ellen és az elemeket egymáshoz.

A könyvek célszerűen elérhető magasságban legyenek, gyakrabban kap kedvet a nézegetésre, főleg, ha a kedvenceket fallal párhuzamosan, látható borítóval helyezzük el.

Ami a rendet illeti, az legfőképpen rajtunk múlik, felnőtteken. Ha következetesek és kitartóak vagyunk a rendre nevelésben, akkor előbb – utóbb erre a gyerekeinknek is meglesz az igénye. Nekem mindig az óvoda jut eszembe, ahol délután csodálatos rend van. Pedig délelőtt minden a feje tetején áll, de a kis harang csendülésével szorgos kezek hordják helyükre a játékokat, hajtogatják össze a selyemkendőket és az asztalokból épült barikád helyén ebédre terítve. Otthon is lehetne így. Néha. 🙂

Buzogány Ildikó, bútor és belsőépítész tervező, tanácsadó

Tanácsot vagy belsőépítészeti tervezést szeretnél valaki olyantól, aki jól ismeri a természetes anyagokat? Írj nekünk bátran!

Következzen hát néhány képes példa is a természetesség figyelemben tartásával:

  • naturahome