Egy kismama nemrég kérdezte, hogyan rendezze be a babaszobát? Mi az, amire szüksége lesz kezdetben, mire érdemes odafigyelnie a berendezés kiválasztásánál?

Magabiztos és tanácstalan is egyben, mindannyian átéljük ezt az első gyermek érkezésnél.

A babának egyetlen dologra van szüksége, egy biztonságos, kényelmes fekhelyre az anya közelében, huzatmentes helyen, konnektortól távol. A többi berendezési tárgy egyenlőre az anya kényelmét szolgálja.

A baba fekhely lehet egyenlőre egy kosár,  bölcső. A rácsos kiságy már hosszabb távra szól.

Készüljenek természetes anyagból, vesszőből, fából, natúran vagy természetes felületkezelőkkel ápolva. Utóbbiak védik a felületet és lehetővé teszik a könnyebb tisztíthatóságot.

A matrac ugyancsak természetes anyagokból készüljön, legyen kemény, szellőző és nedvesség elvezető, könnyen tisztán tartható.  Párnára nincs szükség.

A legjobb baba matrac anyag a kókuszrost. Természetes latex gumival átitatott rostjai átengedik a nedvességet, jó szellőzést biztosítanak és az atkák sem maradnak meg benne. Könnyen tisztítható, nagyobb folt esetén át kell zuhanyozni és napon néhány óra alatt megszárad. Nem mellékes tulajdonsága, hogy leárnyékolja az elektromos áram káros hatását is. A legjobb választás a Novetex babamatraca.

A baba fekhely olyan magasságban legyen, ami az anyának kényelmesen kezelhető. A jó babaágy állítható magasságú fekvőfelülettel készül. Az újszülött mozgása még minimális, ezért elég egy kis perem az ágy körül, ilyenkor lehet a legmagasabban a matrac. Az anyuka nem kell mélyre hajoljon.

Ahogy nő a baba, kezd forgolódni, felülni, lejjebb kell állítani a fekvőfelület magasságát, a rács is magasabb, védve a babát. A legalsó szinten a felálló baba fekhelye van.

A megfelelő méretű bababágy 60x120cm-es matrachoz készül. Ez elegendő akár 3 éves korig is. A babaágy legyen masszív, stabil.

Nagyobb gyerekeknél már előny, hogy az egyik hosszanti oldalon a rács levehető, vagy néhány rács elem kivehető, így önállóan tud közlekedni ki-be a kicsi. A rács levehetőség előny akkor is, ha a baba ágya a felnőtt ágya mellett van és össze lehet vele tolni.

A babaágy célszerű anyaga a bükkfa.  Semleges vegyhatású és kemény anyag ahhoz, hogy a baba rágcsálhassa, a vegyszermentes felületkezelő anyagok ( olaj, viasz, narancsolajas festék)  pedig tisztíthatóvá teszik.

A babaágy mellett a legszükségesebb a szobában egy pelenkázó felület, praktikus babaruha, ápoló tároló és egy kényelmes fotel a mama részére. Pelenkázó kényelmes magasságban kell legyen az anyukának, 90-100cm-en és lehet egyszerűen a babaágyra tehető lap vagy a tároló komód, szekrény kiegészítője is.

 

Tárolásra a polcos felületek is ugyanúgy megfelelőek, mint a praktikus fiókos tárolók.

A kényelmes fotelnek legyen lábtámasza és ne legyen mindkét oldalon karfája. Legyen könnyen tisztítható és nagyon kényelmes.

Kezdetnek ennyi berendezés elégséges. A többi pluszt a textilek, dekorációk, kellékek adják.

Ahogy nő a baba jöhet a biztonságot adó fa járóka, a játék és könyvtárolók, a játszószőnyeg.

Mindezek viszont kezdetekben még a nappaliban vagy a konyha közelében, ahol legtöbbet anya is tartózkodik.

Buzogány Ildikó, bútor és belsőépítész tervező, tanácsadó

Tanácsot vagy belsőépítészeti tervezést szeretnél valaki olyantól, aki jól ismeri a természetes anyagokat? Írj nekünk bátran!

  • naturahome