Senkit nem untatnék azzal, hogy magáról az ünnepről tartsak egy kis expozét. A sonka emésztése közben szerintem ilyenre csak a Bagoly lenne képes a Micimackóból. De: tudjuk-e, miért dekorálunk tojással? Mit keres a barka a vázában? Miért folyik a csapból is a germán eredetű nyuszika? Ha ezt is tudod, nos, akkor mutatunk pár trükköt, hogyan kerüljük el az ételfestékkel való “fröccsenős” babrálást, a giccses nyúlarzenált vagy a bárányok  felvonultatását a kertünkben. Alternatív, ám garantáltan természetes megoldások következnek:

5e45988d24d6164b3236479df9eb4835

Kezdjük a B betűnél, úgy, mint barka. Tudtad, hogy bolyhos virágainak különleges gyógyerőt tulajdonítottak régen? Ha a családi tűzhelybe dobták, megóvta a házat a bajoktól, gyógyszerként pedig elmulasztotta a torokfájást. Mint ahogy újjászületik a természet, úgy szimbólumával feldobhatjuk a régi mártott vagy rizspapírból készült lámpabúránkat is.

a38ab9ef3b620897c9d120f1fca73a99

Ma már bizonyára senki nem áldozna egyéves, hibátlan áldozati báránykát, és a vérével sem kenegetné senki az ajtófélfát… Szerintem ez egy ember karmájának sem tenne jót. Ellenben hogy tavasszal születnek, az szinte biztos, ezért a legősibb jelentése szerint a termékenységhez kötődik. A nomád népek a tavaszünnepen feláldozott báránnyal a nyáj termékenységét kívánták biztosítani. Mi inkább a birka gyapjából készült pihe-puha játékkal kedveskednénk a gyerkőcöknek…

f1c0ce8728e3d4eba54bd181b336096a

Eredetileg a húsvéti fészekben található, zöld búzahajtásokba helyezték a piros tojást. Bennem máig élénken él egy csodás irodalomóra, ahol a búzaszem a tézist, a szára az antitézist, a kalász pedig a szintézist jelölte Madách: Az ember tragédiája című opusz elemzése közben. Tény, hogy a búzaszem feláldozza a magformáját ahhoz, hogy a hajtás kizöldülhessen. Kicsi, de a csírájában lévő erő igen erős: nem véletlenült javallt a zöld búzafűlé fogyasztása, segítségével ugyanis újjászülethet a szervezetünk.

8989d331bfdaaef6dfd11283b3ca9efa

Következzék a nyúl. Számomra ez okozza a legnagyobb fejtörést. Ti tudjátok miért ő hozza a húsvéti ajándékot? A termékenységet tekintve igen “szapora” kis állat e téren, az biztos- de tudtommal elevenszülő. Egyesek szerint a nyúl és a tojás ősi kapcsolata a germán hagyományok alvilági istennőjének legendájában jelenik meg: eszerint a nyúl eredetileg madár volt, csak a galád istennő haragjában négylábú állattá változtatta. E különös tulajdonságú állat hozzánk is német közvetítéssel került, de kialakulását továbbra is homály fedi.

6afd138dac416b1175240c6b73dce1df

És elérkeztünk a tojáshoz, mely szintén a termékenység, a teremtés, az újjászületés legősibb jelképe. Sok teremtésmítoszban szerepel a tojás, egyes kultúrákban nemcsak az istenek születtek tojásból, de a halottak mellé is temették, a lélek újjászületését jelképezve. Tudtátok, hogy díszített tojásokat már avar-kori női sírokban is találtak a régészek? A tojásfestés mindig is az asszonyok és lányok feladata volt. A tojások színezésénél leggyakrabban a piros színt használták, mert ennek tulajdonítottak mágikus erőt. Mondanom sem kell ugye, hogy eredetileg természetes festékanyagokat használtak a tojások színezéséhez? Következzék hát néhány tipp a festésükhöz: feketeáfonya, vöröskáposzta, vöröshagyma vagy lilahagyma héja, sáfrány, kurkuma, petrezselyem, spenótlevél, kávé…

Jó készülődést & kísérletezést!

  • naturahome